BestFleet GSM - mobiltelefon szerviz Gyál - szerviz és mobiltelefon kiegészítő szaküzlet

Betört a kijelző? Itt a gyorstalpaló a cseréhez!

A modern okostelefonok kijelzője rendkívül érzékeny és sérülékeny alkatrész, így nem csoda, hogy a kijelzőtörés az egyik leggyakoribb probléma, amivel a felhasználók szembesülnek. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen anyagokból áll a kijelző, miért törhet meg, hogyan lehet cserélni és a legfontosabb, hogy hogyan védekezhetsz a kijelzőtörés ellen.

A telefon kijelzőjének felépítése

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan érzékeny a kijelző, érdemes áttekinteni, hogyan is épül fel. A modern okostelefonok kijelzője több rétegből áll, amelyek együttműködve biztosítják a vizuális élményt és az érintésvezérlést.

  1. Védőüveg: A legtöbb készülék kijelzőjét egy keményített védőüveg, például a Corning Gorilla Glass borítja, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a karcolásoknak és kisebb ütődéseknek. A Gorilla Glass az egyik legnépszerűbb választás a telefonok védőüvegeként, mivel vékony, de rendkívül erős.
  2. Érintőképernyő (touchscreen digitizer): Az érintőképernyő érzékeli az ujjaid érintését, majd az adatokat továbbítja a telefon belső áramköreibe, hogy a készülék felismerje a parancsokat. Ez a réteg általában közvetlenül a kijelző panel alatt található.
  3. Kijelző panel: A legelterjedtebb kijelző típusok az LCD (Liquid Crystal Display) és az OLED (Organic Light Emitting Diode). Az LCD-kijelzők folyadékkristályokat használnak, amelyeket háttérvilágítás világít meg, míg az OLED technológia organikus fénykibocsátó diódákon alapul, amelyek maguk bocsátanak ki fényt. Az OLED kijelzők általában vékonyabbak, energiatakarékosabbak és szebb színeket biztosítanak, de drágábbak is, mint az LCD kijelzők.

Hogyan és miért törhet össze a kijelző?

A telefon kijelzője sokféle okból sérülhet vagy törhet össze. A leggyakoribb okok a következők:

  1. Leesés: A kijelzőtörés leggyakoribb oka, hogy a telefon leejtésekor kemény felületre érkezik. Hiába a védőüveg, egy erősebb ütés vagy ha a telefon a sarkára esik, könnyen megrepesztheti vagy összetörheti a kijelzőt.
  2. Nyomás: Ha a telefon nagy nyomásnak van kitéve, például ráülnek, rálépnek, rápakolnak valami nehezet, a kijelző megrepedhet vagy törhet.
  3. Hőmérsékleti ingadozások: A hirtelen hőmérsékletváltozások is kárt tehetnek a kijelzőben, különösen ha a telefon egy időre extrém hideg vagy meleg környezetbe kerül.

A kijelzőcsere folyamata

A kijelzőcsere egy technikailag bonyolult folyamat, amely nagy precizitást igényel, ezért erősen ajánlott szakemberre bízni, de érdemes tisztában lenni a folyamat fő lépéseivel:

  1. Diagnosztika: Először is, a szakember megvizsgálja a telefont, hogy kiderítse, pontosan mi sérült meg. Néha nem csak a kijelző, hanem a belső alkatrészek is károsodhatnak, amit szintén javítani kell.
  2. Sérült kijelző eltávolítása: A telefon szétszerelése során eltávolítják a sérült kijelzőt, ami a hátlap, akkumulátor és más alkatrészek leválasztásával jár. Fontos, hogy ez a folyamat rendkívül óvatosan történjen, különben további károk keletkezhetnek a készülékben.
  3. Új kijelző beillesztése: Miután a régi kijelzőt eltávolították, az új kijelzőt precízen a helyére illesztik. A szakember gondoskodik róla, hogy az új kijelző megfelelően működjön, és minden kapcsolat megfelelően csatlakozzon.
  4. Tesztelés: A csere után a telefont alaposan tesztelik, hogy minden funkció, különösen az érintésérzékelés és a kijelzőkép megjelenítése megfelelően működjön. Csak ezek után kerül vissza a telefon a tulajdonoshoz

Egyes telefonmárkák kijelzőinek cseréje különleges szakértelmet igényel, mivel ezek a készülékek egyedi technológiákat alkalmaznak. Az újabb Apple iPhone modelleknél, mint például az iPhone 14, a Face ID és a True Tone funkciók is integráltak a kijelzőmodulba, így ezek kalibrálása is szükséges a csere során. Szintén bonyolultabb a csere az ívelt kijelzőknél, mint a Samsung Galaxy S és Galaxy Note esetében, illetve az OLED technológia miatt a kijelzőcsere költségesebb is.

Hogyan védekezz a kijelzőtörés ellen?

A kijelzőtörés megelőzése sokkal egyszerűbb, mint annak javítása, ezért érdemes néhány alapvető óvintézkedést megtenni:

  1. Védőtok használata: Egy megfelelő tok megvédheti a telefonodat a legtöbb eséstől és ütéstől. Olyan tokot válassz, amely túllóg a kijelző peremén, hogy a telefon ne közvetlenül a kijelzőre essen, illetve védje a telefon sarkait is.
  2. Kijelzővédő fólia vagy üveg használata: A kijelzővédők, mint például az edzett üvegfólia vagy a hydrogél fólia, extra réteget képeznek a kijelzőn, ami elnyeli az ütéseket és megakadályozza a karcolódást.
  3. Kerüld a szélsőséges hőmérsékleteket: Ne hagyd a telefonodat tűző napon vagy hideg környezetben hosszú ideig.
Hasznosnak találod? Oszd meg másokkal is!